Jouw warehouse is het kloppend hart van je logistieke operatie. Het is eigenlijk net als de keeper bij het voetballen; als het goed gaat hoor je er niemand over, maar bij één foutje zijn alle ogen direct op de goalie gericht. Zo is dat ook in jouw logistieke operatie: je warehouse is vaak de eerste plek waar je gaat kijken wanneer iets niet goed loopt. Het is daarom ook dé plek van waaruit jij jouw gehele logistieke operatie naar een hoger plan kunt tillen. Geautomatiseerde processen zijn een goed begin.

Ruimte optimaal benutten

Het afgelopen anderhalf jaar van thuiswerken, quarantaines en lockdowns heeft aan het licht gebracht hoe makkelijk het voor sommige logistieke processen is om een bottleneck te worden. Magazijnruimte is erg beperkt – daarom is het logisch dat je allereerst gaat kijken of het efficiënter kan.

We zien bijvoorbeeld dat steeds meer magazijnen de hoogte in gaan, ook omdat de fysieke ruimte waarin het magazijn zich bevindt optimaal benut dient te worden. Hoewel het voor menselijke werkkrachten moeilijk en inefficiënt is om het hogerop te zoeken, kan automatisering een oplossing bieden. Zo kan hetzelfde aantal vierkante meters worden vertaald naar méér opslagcapaciteit.

Productiviteit verhogen

Er bestaan allerlei automatiseringen die erop gericht zijn jouw magazijnprocessen te verbeteren. Warehouse management systemen (WMS) zoals dat van Istia verbeteren je voorraadbeheer, waardoor je de voorraadniveaus kunt verlagen. Ook stelt het je in staat beter voorspellingen te doen over de fluctuerende vraag (en het bijbehorende aanbod) en daarop in te spelen. Je warehouse – en hoe deze ingericht is, zowel ruimtelijk als operationeel – speelt een cruciale rol in het behalen van je productiviteitsdoelstellingen.

Met aanvullende middelen zoals ‘cobots’ (collaboratieve robots) en AR (augmented reality) kun je verder bouwen op de voordelen van een WMS. Cobots zijn zodanig ontwikkeld dat ze repetitieve, saaie en tijdrovende klusjes overnemen van je werknemers. Andere elektronische collega’s, zoals drones, kunnen efficiënt ‘in de hoogte’ werken. Ook AR maakt het net even wat makkelijker voor je medewerkers, bijvoorbeeld tijdens het orderpicken of het registreren van goederen. Met het Istia WMS worden al deze taken verenigd en geautomatiseerd vanuit dezelfde plek.

Voorbereid op extremen

Jouw magazijn is een integraal onderdeel van je supply chain. Het is dus zaak om daarin te investeren om ook in de toekomst jouw productiviteit te optimaliseren. Met het Istia WMS houd je de vinger aan de pols en kun je gerichter voorspellingen doen – niet onnodig magazijnruimte innemen, betere prognoses opstellen, en ben je beter voorbereid op extremen dan jouw bestaande systemen óóit zijn. Als er iets is dat we van de afgelopen anderhalf jaar geleerd zouden moeten hebben, dan is het dat wel.