Efficiëntie is een belangrijk onderdeel van de logistieke sector. In een branche waar snelheid voorop staat en de marges klein zijn is iedere winst mooi meegenomen. Waarom zou je niet beginnen met winst boeken direct aan het begin van het traject? De Istia Pack-it module stelt je daartoe ook in staat door optimaal gebruik te maken van verpakkingsruimte bij iedere uitgaande bestelling. Onze specialist Teun vertelt je hoe.

Efficiënter laden

Je kent het gezegde wel dat lucht hetgeen is dat het meest vervoerd wordt; de meeste ruimte in pakketten wordt niet ingenomen door iets waar de klant voor betaald heeft, terwijl jij als transporteur daar indirect wel voor betaalt in beschikbare ruimte – lege ruimte, oftewel lucht.

“Dat moet anders kunnen, dachten wij”, aldus Teun. “Wij zijn op zoek gegaan naar een oplossing die wij voor onze klanten konden implementeren. Onze developers kwamen uit bij een algoritme dat bij de luchtmacht wordt ingezet om vliegtuigen zo efficiënt mogelijk te laden. Zij hebben dit algoritme herschreven aangepast tot wat de Pack-it module is geworden.”

De Pack-it puzzel

De Pack-it module houdt rekening met de factoren volume, gewicht en afmeting om te zorgen dat een bestelling een optimale verzendverpakking krijgt. “Vaak werkt een bedrijf met een aantal standaard verpakkingsdozen”, gaat Teun verder. “Die geef je eenmalig in, waarna de module bij iedere volgende bestelling op zoek gaat naar de aanwezige verzenddoos die zorgt voor de meest efficiënte verzendmethode. Overigens zie je niet alleen welke producten in welke verpakking horen, je kunt ook kiezen voor een visuele weergave zodat je ook ziet hóe die producten erin zouden moeten passen.”

De module zoekt dus de beste oplossing. Wanneer het maximale gewicht van een verzenddoos bereikt is, gaat Pack-it puzzelen. “Stel, je hebt een bestelling van 12 kilo terwijl je verzenddoos een maximale capaciteit van 10 kilo heeft”, legt Teun uit. “Dan gaat het systeem zoeken naar het kleinste product met relatief de hoogste dichtheid. Op die manier kun je het meeste gewicht elimineren terwijl je op het gebied van ruimte de minste concessies doet.”

Klaar voor de volgende stap?

We zien dat veel partijen gebruik maken van derde partijen voor het optimaliseren van hun transportruimte. Een extra voordeel van Pack-it is dat het als beschikbare module naadloos binnen het Istia WMS past. Dat houdt ook in dat je, wanneer je ervan gebruik wilt maken, deze extra optie gewoon vanuit je bestaande omgeving kunt inzetten. Dat zorgt voor overzicht en minimaliseert de foutmarge. Is jouw bedrijf ook klaar om de volgende stap te zetten op het gebied van efficiëntie? Pak die kans met Pack-it!