Supply chain management
Effectief supply chain management is in staat om winst te boeken in de productiecyclus op het gebied van kosten, afval en tijd.
De weg die een product bewandelt van uw deur tot aan die van uw klant verloopt over verschillende schijven. Een optimale communicatie tussen al deze schijven is de basis van supply chain management. Gebruik maken van technologie-gestuurde geautomatiseerde procedures kan dit een stuk makkelijker maken voor u. Op deze manier wordt iedere stap in het proces duidelijk vastgelegd. Door deze data te bestuderen kunt u vervolgens stappen zetten op het gebied van customer satisfaction, efficiency en compliance over de gehele supply chain.
Vijf traditionele onderdelen van supply chain management systemen

Planning
Het plannen en beheren van de middelen die nodig zijn om aan de klantvraag te voldoen.

Sourcing
Het kiezen van de leveranciers die de goederen en diensten leveren om het product te maken

Productie
Het gehele proces dat begint bij grondstoffen en eindigt bij het testen, vervaardigen en verpakken van een product

Logistiek
Klantenorders coördineren, leveringen plannen, ladingen verzenden, klanten factureren en betalingen ontvangen

Retourneren
Een proces creëren om defecte, overtollige of ongewenste producten terug te nemen
We zien dat het traditionele logistieke proces tekort schiet met het oog op veranderende consumentverwachtingen en een aanhoudende groei van e-commerce zendingen. Het aantal zendingen neemt toe terwijl de omvang afneemt. Levertijden zijn cruciaal, omdat klanten daar steeds meer van verwachten. De verwachting is dat de groei van e-commerce alleen maar verder toeneemt. De behoefte aan daadkrachtig supply chain management is groter dan ooit.

De toegevoegde waarde van supply chain management
Effectief supply chain management is in staat om winst te boeken in de productiecyclus op het gebied van kosten, afval en tijd. Just-in-time leveringen (waarbij fabrikanten direct aanvulorders krijgen vanuit de detailhandel) lijken de standaard te zijn geworden. Hierdoor zijn verkoop en bevoorrading meer in sync met elkaar. Het betekent wel dat er op andere vlakken moet worden gekeken hoe het proces verbeterd kan worden.

Potentiële problemen identificeren
Een klant die meer wil bestellen dan een fabrikant kan leveren, kan teleurgesteld zijn in de service. Met gegevensanalyse kunnen fabrikanten beter op tekorten anticiperen.

Prijzen dynamisch optimaliseren
Door gebruik te maken van analytische tools kunnen bedrijven hun ‘houdbare’ producten dynamisch aanpassen aan de vraag. Dat geldt niet alleen voor seizoensgebonden (vers)producten, maar ook voor seizoensgebonden diensten zoals in de reisbranche.

Verbetering van toewijzing beschikbare voorraad
Op basis van de verkoopprognose, bestellingen en inkomende leveringen kunnen softwaretools dynamisch middelen toewijzen en werk inplannen.
Kenmerken van effectief supply chain management
De supply chain van een bedrijf is voor klanten en consumenten vaak het ‘gezicht’ van het bedrijf. Het is de manier waarop zij doorgaans met een bedrijf in contact staan. Goed supply chain management vertaalt zich dus ook naar een goede bedrijfsreputatie. Vaak worden ook de volgende eigenschappen daaraan toegeschreven. Steeds meer bedrijven zijn begonnen met de implementatie ervan in hun supply chain.

Verbonden
Op een gestructureerde wijze data uit het Internet of Things (IoT) halen, maar ook meer traditionele datasets die beschikbaar zijn via ERP- en B2B-integratietools.

Samenwerking
Een betere samenwerking en betrokkenheid met leveranciers betekent in toenemende mate het gebruik van cloud based netwerken.

Cyberbewust
Systemen moeten continu beveiligd zijn tegen cyberaanvallen.

Automatisering
De supply chain wordt aangestuurd door geautomatiseerde processen die zelflerend zijn.

Veelomvattend
Analytische mogelijkheden moeten in real time worden geschaald met data, omdat latency onaanvaardbaar is.
De ontwikkeling van supply chain management
Vroeger was een supply chain gericht op beschikbaarheid, beweging en de kosten van fysieke activa. Tegenwoordig gaat het vooral over het beheren van gegevens, diensten en producten, gebundeld in een oplossing. Het gaat over meer dan ‘waar’ en ‘wanneer’; het beïnvloedt de kwaliteit van producten en diensten, de levering, de kosten, de klantervaring en uiteindelijk de winstgevendheid. Er komt steeds meer data beschikbaar die geanalyseerd wordt en omgezet in bruikbare verbeterpunten. In de toekomst zal de supply chain nog meer inzetten op het optimaliseren van de bruikbaarheid van deze data.