Bedrijven van alle soorten en maten maken gebruik van online retailtechnologie om hun goederen aan te bieden aan klanten over de hele wereld. Een winnende e-commerce strategie kan uw bedrijf naar een hoger niveau tillen, maar eerst moet u uitzoeken hoe u uw voorraad en klantenservice gaat beheren. Dit is waar een warehouse management systeem (WMS) om de hoek komt kijken. Deze tools bieden u alles wat u nodig hebt om producten te beheren, processen te stroomlijnen en geld te besparen. Dit is wat u moet weten.

Wat is een WMS en hoe werkt het?

Een warehouse management systeem (WMS) is een type software dat veel wordt gebruikt in de productie- en detailhandel omdat het alle materialen en goederen volgt die het magazijn binnenkomen en verlaten. Eenvoudig gezegd helpt een WMS al uw magazijnprocessen te optimaliseren.

Het is uiterst belangrijk, niet alleen omdat het alle materialen in uw magazijn bijhoudt, maar het kan ook systemen creëren om te stroomlijnen hoe werknemers producten verzamelen en orders inpakken. Het biedt u de mogelijkheid om te volgen wanneer goederen het magazijn binnenkomen, worden verpakt en wanneer ze het magazijn verlaten .

Omdat het WMS alle informatie bij de hand heeft, kan het, wanneer een klant een bestelling plaatst onmiddellijk controleren of de producten beschikbaar zijn. In plaats van dat iemand handmatig de bestelling en de voorraad met elkaar vergelijkt verwerkt hij de order in het magazijn en maakt deze verzend gereed. Dit bespaart veel tijd en moeite. In feite betalen veel WMS-diensten zichzelf terug wanneer ze effectief worden gebruikt.

Waarom Warehouse Management Systemen gebruiken?

Een onderdeel van het online winkellandschap is het zo efficiënt mogelijk uitvoeren van elke bestelling. Om dat te kunnen doen, heeft u een WMS nodig om te begrijpen waar al uw materialen en goederen zich in het magazijn bevinden, om uiteindelijk de vertraging van bestellingen, verwerkingskosten en fouten in bestellingen te verminderen.

Een magazijnbeheersysteem kan u helpen uw orderverwerking te versnellen, en het kan u ook helpen bijhouden wat goed verkoopt. Als u kunt zien welke producten het vaakst het magazijn verlaten, kunt u nieuwe manieren vinden om de inrichting van het magazijn te optimaliseren. U kunt grondstoffen volgen wanneer ze binnenkomen en ervoor zorgen dat ze op de beste plaats liggen voor opslag en productie. De best verkopende producten kunnen naast het dock of de verpakkingsruimte liggen, in plaats van aan de andere kant van het magazijn.

On-Premises V. Cloud-gebaseerd WMS

In principe is een on-premise WMS er een waarbij u verantwoordelijk bent voor het hosten en onderhouden van zowel de hardware als de software van uw systeem. Hoewel dit u volledige controle geeft over zaken als uptime en beveiliging, brengt het ook hoge aanloopkosten met zich mee omdat u verantwoordelijk bent voor alle componenten. U zult uw WMS ook regelmatig moeten onderhouden en voorzien van upgrades.

Hoewel zeer kleine bedrijven comfortabel gebruik kunnen maken van een on-premise WMS, kan het een hoofdpijn zijn om alles zelf te beheren. Als alternatief worden cloud-gebaseerde WMS-systemen meestal in rekening gebracht op abonnementsbasis, maar ze worden gehost op een externe server. Zaken als bug fixes en software updates worden geregeld door de leverancier, en u krijgt doorgaans een gegarandeerde uptime wanneer u zich aanmeldt.

Hoe meer een online retailbedrijf groeit, hoe meer u moet beoordelen wat de meest effectieve manier is om alle producten te beheren. Klanten hebben tegenwoordig hoge verwachtingen als het gaat om verzending en zelfs orderverpakking, dus het is belangrijk om verwarring in het magazijn te voorkomen. Het besparen van alle tijd en middelen die gemoeid zijn met on-premise systemen kan een goede manier zijn om dat te doen.

Bent u geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden die een WMS systeem voor u kan betekenen? Wij maken graag nader kennis om samen met u de businesscase en ROI berekening te maken!

Remko Been

Mail mij op r.been@istia.nl of telefonisch op +31654297048.