Klant over Istia

Hogenhout dankzij Istia:

efficiënter, stabieler, en cloud-based 

Hogenhout Opslag & Logistiek ondersteunt bedrijven in hun logistieke dienstverlening en versterkt hun logistieke performance. Middels het complete dienstenpakket van Hogenhout kunnen haar partners zich focussen op hun core business terwijl transport, opslag en handling gedekt zijn. Ondertussen was het magazijnbeheer van Hogenhout – dat plaatsvond in een Excel-sheet – toe aan vernieuwing. Als totaaloplossing kwam het Istia WMS in beeld bij CEO Pieter Hogenhout. Hij is de derde generatie aan het roer van Hogenhout Opslag & Logistiek. “Het logistieke bloed zit in onze aderen.”

Value added logistics

De geschiedenis van Hogenhout Opslag & Logistiek gaat terug tot 1933. Toen begon de grootvader van huidige CEO Pieter met de distributie van zuivel en groenten; later kwam daar internationaal transport bij. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een logistieke dienstverlener met een breed dienstenpakket.

“Wij verzorgen het volledige logistieke traject voor e-commerce logistics en chemical logistics”, vertelt Pieter Hogenhout. “Denk daarbij aan inbound en outbound logistics alsmede warehousing. Ook bieden wij value added logistics zoals het labelen van producten, orders samenvoegen op artikelniveau, assemblage, en – als het gaat om de chemie – zaken uit handen nemen zoals het automatisch afvullen en ompakken van vloeibare en droge grondstoffen.

Tijd voor vernieuwing

“Voorheen hadden wij ons volledige magazijnbeheer en logistieke planning geborgd in Excel”, kijkt Hogenhout terug. “Deze methode was foutgevoelig en kostte ons veel tijd. Doordat iedere kleine aanpassing handmatig moest worden doorgevoerd wilde het wel eens voorkomen dat er ongezien een cel of regel gewist werd. Ook bestellingen inboeken en factureren werd volledig handmatig gedaan.”

“Veel van onze werkzaamheden werden bijgehouden in Excel en vervolgens uitgeprint. Het leverde veel papierwerk op en kostte op allerlei vlakken meer tijd dan we wilden. Het werd tijd voor iets anders. In mijn zoektocht naar een oplossing kwam ik in aanraking met de totaaloplossing van Istia. Zoals wij onze klanten logistiek uit handen nemen, zo draagt Istia bij ons zorg voor de processen aan de achterkant.”

De software-suite van Istia die bij Hogenhout geïmplementeerd is verzorgt de inkoop, verkoop, facturatie en warehousing (WMS). Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van een transportplanning (TMS) en daaraan gekoppeld een drivers-app voor de bezorging.

Transport en voorraadbeheer

Hogenhout verzorgt op zowel nationaal als internationaal niveau distributie voor haar klanten. Binnen de Benelux met een eigen wagenpark en chauffeurs, internationaal met een breed netwerk van vaste partners. “Wij werken hiervoor met een koppeling van DHL”, licht Hogenhout toe. “Hiermee kunnen we onze chauffeurs eenvoudig aansturen en zijn alle gegevens altijd voor iedereen inzichtelijk. Het is nu makkelijker om een planning te maken voor al onze uitgaande ritten.”

“Voor onze klanten biedt dit systeem ook veel voordelen die beide partijen tijd besparen”, gaat Hogenhout verder. “Met de meekijkfunctie van ons WMS kunnen wij externe partijen toegang geven tot data die voor hun relevant zijn. Zo is hun voorraad direct inzichtelijk en kunnen ze ook de orderstatus opvragen. Vroeger betekende het dat ze ons moesten bellen en dat wij de juiste informatie uit een spreadsheet moesten halen. In het ergste geval moest er iemand naar het magazijn lopen en de voorraad fysiek controleren omdat hij niet wist of het bestand up-to-date was.”

Boekhouding en facturatie

Ook de administratie was voor Hogenhout voorheen een traject met diverse stappen die handmatig voltooid moesten worden. “Aangemaakte orders moesten handmatig van de voorraad af worden gehaald en vervolgens apart gefactureerd en ingeboekt worden”, legt de CEO uit. “Inmiddels hebben we een koppeling met Exact Online voor onze boekhouding. Nu zijn al die stappen geautomatiseerd en dus ook veel minder foutgevoelig.”

“Orders aanmaken en factureren gaat direct vanuit het Istia WMS. Middels de koppeling naar Exact wordt daarin ook direct een openstaande factuur aangemaakt en wordt de betaling bijgeschreven op de juiste grootboekrekening. Het is ontzettend handig hoe je het systeem met een paar parameters kunt afstemmen op jouw wensen en behoeftes.”

Stabieler, betrouwbaarder, minder foutgevoelig

“Dankzij Istia verloopt ons administratieve traject nu bijna volledig digitaal”, zegt Pieter Hogenhout tot slot. “We hebben bijna geen papierwerk meer! Daarnaast is ons systeem veel stabieler, betrouwbaarder, en veel minder foutgevoelig. We werken sneller en volledig cloud-based. Hogenhout Opslag & Logistiek is al vijf jaar trots partner van Istia.”

De voordelen van Istia volgens Hogenhout

Een totaaloplossing

100% cloud-based

WMS, TMS & Drivers app

Koppeling met DHL & Exact online

Meekijkfunctie voor externe partijen

Is uw bedrijf klaar voor de toekomst?

Vraag een demo aan!